Çift ve Aile Terapisi
Çift ve aile terapileri, partnerlerin birlikte olabileceği gibi taraflardan birinin başvurusu ile de sürdürülebilir. Taraf ya da taraflardan zaman içerisindeki ilişki süreci dinlenir ve incelenir. Bu yaklaşım, bireysel/yetişkin terapiden daha çok ilişki odaklı bir terapi şeklidir. İlişkinin başlaması, sürdürülmesi, problemlerin ortaya çıkışı ve tetikleyicileri, problemlerin devamında ilişkiye yansımaları ve etkileri konuşulmakta ve gözlemlenilmektedir. Çiftlerin bu problemlere açtığı yol ve onlara karşı ürettikleri çözümler de tarafsız bir şekilde değerlendirilir. Çift ve aile terapisinde her ilişkinin dinamiği kendine özgüdür ve tıpkı bireyler gibi biriciktir. Bu sebeple her çift ve aile terapisi çalışmaları birbirinden farklıdır.
Çiftler ve aileler terapiye başlamadan önce ilişkilerine ve kendi geleceklerine dair bir hedef belirlemektedirler. Bu hedefe ulaşmak için ailedeki tüm üyeler; şayet çiftlerse partnerler işbirlikçi ve kararlı bir yaklaşıma sahip olması gerekir. Çift ve evlilik terapisi ile aile terapisinin en temel farkı; aile terapisine eşlerin dışında çocuklar, eşlerin anne babaları gibi diğer aile üyelerinin de gerekli olduğu yerlerde katılması ve konuya dâhil olmasıdır. Çift terapisi ve evlilik terapisinde odak nokta ise eşler arasındaki ilişkidir ve bunun üzerine çalışılır. Partnerlerde bireysel çalışılması gereken konular olsa dahi bu çalışmalarda yine ilişkiye olan yansımaları değerlendirilmektedir.
Çift ve aile terapisi hakkında tüm merak ettikleriniz ve sorularınızın cevaplarına Müge Psikoloji iletişim bilgilerinden ya da Bursa/Nilüfer’de bulunan merkezimize gelerek ulaşabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz her an Müge Psikoloji olarak yanınızdayız.
Müge Psikoloji’de Çift ve Aile Terapisinde Çalışılan Başlıca Konular
- Anne – baba olmaya hazırlık
- Aldatma
- Alkol, kumar ve madde bağımlılıkları
- Aşk/sevgi/güven kaybı yaşamak
- Ayrılık/Boşanma kararı
- Bağımlı ilişkiler
- Bireysel veya iki taraflı maddi sorun ve çatışmalar yaşamak
- Cinsel işlev bozuklukları
- Çiftlerin ebeveynleri veya akrabaları ile çiftlerden bir diğeri arasında etkileşim sorunları
- Çocuk yetiştirmede karşılaşılan sorunlar
- Doğum sonrası ebeveynlik ve eş yaşantısına uyum sorunları
- İstismar ve şiddet
- Eşler arası iletişim sorunları
- Eşler arası sınır ihlali
- Eşler arası uyum problemleri
- Eşler arasına giren duygusal mesafe
- Eşlerden birinin yoğun eleştirel yapısı
- Evliliğe hazırlık
- Evlilik öncesinde kök aile ile denge kurma
- Güvensizlik problemleri
- İlişki kaynaklı depresyon
- İş ve ilişkiye ayrılan sürede dengesizlikler
- Kıskançlık
- Öfke problemleri
- Planlanmayan hamilelik
- Yalnızlık